fredag 16 oktober 2015

En längre tids frånvaro.

Så är hösten här!

Det har varit lite dåligt med uppdateringar här och det beror lite på jobb men även på att jag under vinter/våren 2015 skaffade mig ett större projekt att lägga min kreativitet på - en stuga. Stugan är två våningar och på ca 80 kvm på nedre och ca 70 kvm på övre våningen och är i från 1874 sen är det lite uthus och lada etc som hör till. Sen genomgick jag en operation för två veckor sedan så då har jag fått tid att vila och ta det lugnt hemma i stan och börjat pyssla lite.

Min stuga, min tomt och ja naturen runt omkring mig gör mig så glad. Dagen jag åkte upp för att titta på stugan och kom av tåget så möttes jag av en bonad som någon hade häftat upp på ett träd vid stationen, ibland undrar man om det är ödet, för på den bonaden stod det "Litet bo jag sätta vill gård med trädgårdstäppa till" det var inte den nuvarande ägaren som hade satt upp den eller någon annan med anknytning till det huset heller utan det var bara någon själ som satt upp den och det sammanföll med mitt besök på den orten. Dock hade den så rätt och ja stugan vart min fast jag var ute i sista sekund (de skulle skrivit den dagen jag ringde dem).
Har endel att fixa med huset, det ska målas, ska installera en Separett toalett m.m så ja jag har att göra. Så jag har under detta år klippt massor utav gräs, lärt mig använda röjsåg och motorsåg och ja en massa annat som man som lägenhetsinnehavare vanligtvis inte gör.

Kommer uppdatera lite vartefter jag får saker gjort där med förutom mitt vanliga pyssel, jag har mest hållit på ute på tomten (3640 m2) vid stugan under våren och sommaren då den var obefintlig och vildvuxen. Har beskurit ett gammalt äppelträd, rensat bort hallonbuskar, fått ordning på syrenhäcken och röjt upp vid svartvinbärs och röda vinbärsbuskar och sen är det massor utav kirskål, kirskålsheaven kan jag ju kanske mer säga så jag har klippt och klippt och.. klippt kålen och det midjehöga gräset för att få bukt med det. 1/3 del utav tomten består utav tallar på rad samt stubbar och gräs, får avvakta med det.

Det är tyst där, så tyst att jag ibland gör lite ljud för mig själv för att se att jag har hörseln kvar eller så får jag gå bakom huset till bäcken och höra dess porlande. Så underbart härligt.

Har påbörjat lite i köket då jag rivit ett överskåp som var väldigt felplacerat, då det var platsbyggt från 40-50 talet så tog det ca 1 1/2 dag att få bort det och jag fick hjälp utav min mor. Hade gärna flyttat det men nej det gick inte. Hittade dock vackra gamla tapeter bakom det så jag var tvungen att ta bort den hemska typ bastupanelen eller vad det är från 80-talet för att få se om någon utav tapeterna var hela men nej alla var för skadade. På bilden ser man 3 tapetbitar, ja det är blyertsstreck dragna på dem tyvärr, hade gärna behållit den blå den har en jättefin bård högst upp, på den beigea tapeten är det guld också.


I köket är alla dörrkarmar, lister och även hela murstocken och allt för vedspisen målade med mörkbrun plastfärg, skåp och dörrar i en äldre grön plastfärg samt även ett vackert gammalt platsbyggt skåp. Väggpanelen är som sagt en mörkbrun panel typ bastupanel. I tacket är det grågrön pärlspont. Så jag ska riva panelen och sätta dit bröstpanel utav pärlspont eller liknande och måla i en ljus grön linoljefärg eller äggoljetempera. 


I de andra rummen på neder våningen är det samma breda typ av typ bastupanel som är mörkt furu dock är alla listerna i original och färgen med! Ingen mörkbrun plastfärg inte! Listerna i taket är målade i nyanserade vackra lila eller blå nyanser och taket som är pärlspont är målade i samma nyans.
Hallen är dock ett brunt hav... taket, någon slags skiva är i mörkbrun plastfärg, det är smalare panel där, bröstpanel dock också i mörk furu och sen är det nät ovanför som är målat med.... brun plastfärg! Så ni kan tro att det är mörkt där speciellt som fönstret bredvid ytterdörren är skuggat av ett tak samt fönstret mitt i trappan är igenspikat. Men det ska även fixas till, var sak har sin tid. :)

Har i alla fall hunnit med att måla ytterdörrens yttersida ockragul. Dessvärre hade ytterdörren stora skador då den aldrig verkar ha målats eller oljats in, det hade även tagits bort brädor på ena spegeln, jag hittade dem och lyckades få dit dem bra och allt såg fint ut, oljade in den så endel utav sprickorna svällde igen! Dock när jag målade dörren så hoppade lagningen ur så ja det är lite fult (man ser lite på den nedre gulmålade spegeln) men det får vara så tills jag kan hitta en ny dörr eller ja en gammal pardörr att ha som främre ytterdörr under kallare tider som höst och vintern. Vill behålla dörren då den kan tänkas vara original.
På bilden ser man pardörren där det ena dörrbladet är struken med ett andra lager linolja samt den andra dörren som mörknat utav inoljning, det är vissa ljusa partier som syns där som krävde mer olja.

Nu går det mot kallare tider så jag får se hur mycket jag kan vara i stugan och fixa. Det var bara 15 grader i köket på morgonen när jag sov där häromhelgen. Lite kallt, och att brassa på i kaminerna och vedspisen går ju bra men att värma upp ca 84kvm tar sin tid. 
Ja arbetet pågår vi får se vad det blir utav allt.
Ha det så gott till vi ses igen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar