lördag 29 juli 2017

Fattigmans speedheater, pärlspontsfynd och brun plastfärg.

Ibland springer tiden i från en.. man står där, ska strax ringa, ska strax fixa, ska bara.. sen har timmarna, dagarna och allt gått, man fick ingen tid, man tog sig ingen tid, tiden försvann.

Har fixat endel på sommarstugan men det tar sin tid, har varit mycket sjuk denna vår så jag har inte hunnit varit uppe så mycket som jag önskat. Har kommit efter med att hålla ner gräset så det hann växa sig midjehögt nu igen. Fick ner endel av det med röjsågen men så gick den söner och den nya trilskas, för mig, ber jag någon annan att testa funkar den. Så just nu är det ca 1/5 tomten som är klippt resten är kisrkål, nässlor, hundkex och annat och där döljer sig ormar och sådant.
Börjat att fixa i hallen, det är kallt och mörkbrunt och inte så kul där. Ska riva utbyggnaden/altanen sen utanför då dess tak går över fönstret till hallen och gör det än mörkare.
Taket i hallen buktade nedåt, har irriterat mig på det länge så förra sommaren så jag tog tag i ett hörn och rev och hittade pärlsponts tak!!

Åh vilken lycka! Ja okej lyckan vart lite kortvarig för det var ju så mycket pappspik att ta bort, köpte en massa olika verktyg att ta bort dem med, mini kofot, spikutdragare och ja vad allt nu hette men inget funkade på alla spikar så ja jag har kört det mesta och svurit endel med. Tillslut var alla spikar borta.

På väggarna var det furu bröstpanel och bruna väggar ovan det samt över det brunmålade hade de limmat ljusbrun väv.. Alla snickerier är målad med brun plastfärg.
Tog bort panelen och även väven och under tapetlagren på dörren under trappen hittade jag också pärlspont!


De har satt en ram/kant av plåt runtom hela dörren så jag vet inte riktigt hur jag ska göra men det får jag se efterhand. 

Planen är att få rent alla lister från den bruna plastfärgen och ta bort all gammal brunmålad papptapet och sedan sätta på lite vindpapp (mot ytterväggen) och så ny panel. Det blir bröstpanel i bå eller grön ton sen en tapet ovan, inte i brunt. 
Golvet är ett gammalt trägolv med breda plankor. 

Profilerna på alla lister runt fönster och dörrar är väldigt jobbiga att skrapa färg ifrån. De har även lagat och ja kletat på gips (alltså sådan dör gjutgips typ man gjuter tomtar i form på dagis) i endel hörn och så på listerna så det är väldigt pilligt. Har kört med en varmluftspistol men lyckades bränna träet lite och ja det blir så liten yta. 
Tänkte skaffa mig en SpeedHeater men har inte riktigt den ekonomin (ca4-5.000kr) så jag hittade lite tips om en fattigmans speedheater på nätet och kör nu på det. 

En terrassvärmare från Jula för 399kr som jag monterade bort tippskyddet på. Det funkar bra, man ska inte vara lika glömsk som jag och glömma den förlänge. Träet bränns inte som med varmluftspistolen men när jag glömde terassvärmaren så bubblade den bruna plastfärgen upp och under det bruna färglagret fanns ett lager med linoljefärg och jag tror att värmen kristalliserade något i linoljefärgen för det vart alldeles krispigt som sockerklumpar på listen så det vart lite pilligt att få bort det men ja det vart trärent. Stank äckligt med men ja fint blev det tillslut. 

Jag är inte så inne i den elektriska svängen men fick lite support på nätet av vänner och lyckades montera bort tippskyddet så nu kommer jag att kunna ha terrassvärmaren lodrätt med utan att den slocknar.

Vill du montera bort tippskyddet så gör enligt nedan;
Skruva upp baksidan på terassvärmaren.
Lokalisera tippskyddet (det jag håller i nedan)

Öppna upp tippskyddet, det är lite pilligt men det går! Då ser det ut så här;
Ta bort de två sladdarna, den bruna och röda.
De kan antingen tejpas ihop eller om du har en sockerbit så kan du använda den;
Tejpa isåfall runt så sladdarna hålls i hop om du inte har en klämtång och kan klämma i hop sockerbiten. 

Sen är det bara att skruva i hop allt och så kan du tippa den bäst du vill! Men akta dig om den ramlar och är igång för nu slocknar den inte utan bränner på som vanligt så akta dig själv och din omgivning.
Min fattigmans speedheater i jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar