tisdag 15 mars 2011

Krympplast - Hade glömt hur kul det är!

Köpte lite krympplast för ett tag sedan, kanske ett år, men det har legat oanvänt i skåpet. Kom så på att jag hade det och tog fram det, nu skulle det krympas plast och bli till smycken etc!

Har inte hållit på med krympplast sedan man var liten men kom ihåg att det man gjorde vart så pyttelitet. Man kan göra hängen till halsband, örhängen, figurer till ringar, hårspännen, broscher m.m Det är bara fantasin som sätter sina gränser! :)

Vi gjorde egna mönster, kalkerade av bilder från nätet och kombinerade egen ritat med kalkerat. Man målar på den matta sträva sidan. Det är lättast att rita alla konturer med en svart märkpenna.


På de två första jag gjorde hade jag blandad Permanent/märkpennor, färgpennor (de man kan vässa) och tuschpennor (från Ikea), när jag sedan hade de om halsen som smycke så färgade det av sig på halsen, tror att det berodde på att jag hade råkat lägga plasten med den målade/matta sidan nedåt.

På de som skulle ha hål tog vi hål med ett vanligt hålslag (för papper) de blir perfekta i storleken (ca 2mm) för en liten ögla sedan om man ska ha dem som hängsmycke.

Sen lade vi in dem i ugnen (150grader) på en plåt med bakplåtspapper, lägg dem med den matta/ritade sidan uppåt. När de dragit ihop sig och plattat ut sig är de klara, kan ta en liten stund innan de är helt platta.
Är de lite buckliga kan man när man tar ut dem lägga aluminiumfolie på dem och en tung kastrull/stekpanna eller annat platt och tungt på ett tag.

Jag vart hemskt orolig att de inte skulle räta ut sig när de krullade ihop sig i ugnen, ville gärna öppna och peta lite på dem. En avlång figur fick vi faktiskt räta ut i ugnen med hjälp av en tång då den inte rätade ut sig den var dock ca 1 cm hög och 4cm lång (när den var klar) så är det sådana former kan det behövas hjälp annars ska det gå bra utan.

Sen vart de så fina och exakta och så mycket mindre!
Ett halvt A4 vart väldigt litet ca 5 x 5,5 cm!

En kompis kom över att par dagar senare, gissa vad hon gjorde när hon såg dessa, jo egna krympplastfigurer, nu är även hon fast i det! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar