torsdag 2 augusti 2012

Almond banana tea bread eller banankaka

Jag har ett recept på banankaka eller rättare sagt ett engelskt recept på Almond Banana Tea Bread som jag alltid bakar numera. Har faktiskt inte testat ett annat recept sedan jag hittade detta utan har använt detta recept och har beroende på vad jag är sugen på gjort det mer eller mindre brödaktigt.
Perfekt när man har ett gäng övermogna bananer hemma.
Som namnet på kakan säger så är det egentligt ett bröd att ha smör på och äta till en kopp te därför bygger kakan på grahamsmjöl, dock har jag ibland glömt bort vilket mjöl jag skulle ha i eller inte haft det hemma så jag har gjort kakan både med grahamsmjöl, vetemjöl och finmalet rågmjöl!
När det gällde det sista så hade jag i lite mindre än vad man ska ha och det vart mer surdegssmak men ack så gott ändå.
Vill jag ha en lite mer sockerkaka tar jag 2dl graham och 3 dl vetemjöl.
Ett tag tålde jag inte mandel, nu gillar jag det inte så jag har inte i mandel utan brukar ta solroskärnor eller kokos i.

Här kommer i allafall receptet och gör kakan minst en dag innan du ska äta den, den måste stå och mogna till sig lite.

150g rumsvarmt smör
150g strösocker
3 medium ägg
4 övermogna bananer
1/2 - 1 tsk vanilj essens
5 -6 dl grahamsmjöl eller annat mjöl
100g mandel eller 1 1/2 dl kokos
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
råsocker

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa det rumsvarma smöret och socker ordentligt så det blir ljust och fluffigt. Knäck i ett ägg i taget och vispa ordenligt mellan varje ägg.
Mosa bananerna tillsammans med vanilj essens och rör ner det i smörblandningen. Vispa ordentligt så det kommer in ordentligt med luft, det ser inte så trevligt ut nu mer som det skurit sig men det gör inget.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och mandel/kokos i en separat bunke och häll sedan ner det i smeten. Rör om ordentligt. Häll/skeda ner smeten i en smord rektangulär bröd/sockerkaksform modell större. Strö sedan rörsocker över kakan innan du ställer in den i ugnen.
Låt kakan gräddas i ca 1 1/4 - 1 1/2 h tills den känns klar (testa med en sticka om den än färdig gräddad)
Ta ut kakan och låt den svalna på galler.
Direkt ur ugnen.. svalna svalna lilla bananbrödkaka

När den kallnat så lindar du in den ordentligt i plastfolie och låter den stå i minst en dag innan du äter den.
Sen är det bara att linda upp plastfolien och avnjuta. Gör du den i kraftigare mjöl är den jättegod i tunna skivor direkt ifrån kylen. :) Annars är den god rumsvarm som kylskåpskall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar